SF i Randers

Husk anerkendelsen af medhjælpernes arbejde

admin 14. september 2017

Beboerlistens byrådskandidat og folketingskandidat for Enhedslisten Helle Nielsen skrev et læserbrev i mandags om mange smukke ting. Om minimumsnormeringer og at lytte til pædagogerne og give dem tid til pædagogiske aktiviteter.

I SF ved vi, at Beboerlisten deler rigtig mange visioner med os. Men derfor glædes vi stadig, hver gang dette kommer frem. For det er godt at se, at vi kan forvente en fælles front for bedre velfærd – den dag, hvor vi kan få mobiliseret hele venstrefløjen ind til forhandlingerne.

Vi skal nemlig lige præcis have flere voksne i daginstitutionerne. Og kæmpe for en økonomi, der tillader 3-6-minimumsnormeringer, 3 vuggestuebørn pr. voksen og 6 børnehavebørn pr. voksen. Og vi er meget enige om, at pædagogerne har en høj faglighed og viden om barnets tarv og udvikling.

Men – derfor stoler vi også på, at fagfolkene selv ved, hvordan personalesammensætningen fungerer bedst. Og netop pædagogernes eget fagforbund BUPL anbefaler en fordeling med 80 procent pædagoger og 20 procent medhjælpere. Det må vi fra byrådets side tage til os.

Samspillet mellem pædagog og medhjælper har jeg selv gode erfaringer med fra den pædagogiske virkelighed. Selvfølgelig skal der være tilstrækkeligt uddannet personale til at skabe de vigtige pædagogiske relationer og aktiviteter. Men i SF Randers kan vi også se meget godt ved medhjælpere.

Medhjælperne skal, netop fordi de ikke er uddannede, bare koncentrere sig om den nære, gode relation med børnene. Desuden er der mange praktiske opgaver omkring børnene, hvor medhjælperne kan tage fat, så pædagogerne kan fokusere mere på selve det pædagogiske arbejde.

Og noget helt andet. Hvis vi fjerner medhjælperstillingen, fjerner vi denne jobmulighed fra unge, som måske overvejer at blive pædagog – men som ikke ved, om det er et job for dem. Den indsigt skal vi kunne give dem. For deres og fagets skyld. Ellers må vores unge tage chancen og måske, efter årevis af dyr uddannelse, erkende, at de alligevel passede bedre ind i et andet arbejde.

Så – det er lidt offensivt at sammenligne vores medhjælpere med usikre el-installationer. At medhjælpere hjælper børn med praktiske ting, leger med dem og sætter givende lege i gang – det er altså noget andet end at sætte amatører til at pille ved 230 volt i væggen.

Lad mig i stedet kvittere med et, måske mere rammende, billede på Helle Nielsens forslag:
Det svarer til at sige, der kun må være kokke ansat på kroen.

Rosa

Like this Article? Share it!

Leave A Response