Lad os sætte børnene først

I lørdagens avis kunne vi læse, at folkeskolerne i Randers Kommune er i fuld gang med at gennemføre besparelser for at få økonomien til at hænge sammen. De skoler, der har underskud, skal nemlig rette op på det inden årsskiftet.

Dette er en direkte konsekvens af politikernes nye styringsmodel – hvis en skole har et underskud, skal skolerne som udgangspunkt have en økonomi i balance ved udgangen af et år. SF stemte imod denne styringsmodel. Vi er selvfølgelig ikke imod, at skolerne skal have balance i økonomien, men det må ikke gå udover børnene.

Formanden for skolelederforeningen mener, at det er forhastet at presse skolerne til at fjerne underskuddene på så kort tid. SF i Randers er enige i den udtalelse.

Det er bekymrende og grænsende til det uetiske, når skoler tager elever hjem fra specialtilbud for at dække et underskud. Det er faktisk uacceptabelt.

Alle børn skal sikres et undervisningstilbud, der passer til den enkelte – også børn med handicap eller særlige behov.

Når en skole tager et barn hjem fra et specialtilbud for at rette op på sin økonomi, er det ikke barnets tarv, der står øverst, så er det økonomi. Desuden flyttes pengene bare fra den ene skole til den anden. Det betyder helt konkret, at de penge, som man før betalte til specialtilbuddet, får man lov til selv at beholde – de skal jo bidrage til at få økonomien i balance. Men specialtilbuddet mister pengene – og står så tilbage med kompetencen.

Og hvad med barnet?
I de senere år har man i Randers Kommune forsøgt at spare sig ud af, at vi ikke har penge nok. Med store underskud på alle velfærdsområder til følge. Derfor så vi en spareplan på 36 millioner kroner på socialområdet, og nu gælder det så vores skoler.
Når det er kommet så langt ud, er vi ikke i tvivl om vores prioriteter. Budgetterne skal passe til borgernes behov. Ikke omvendt.

Derfor anbefaler SF en skattestigning, for at vi netop kan få en kommune i økonomisk og social balance. Vi ved nemlig, at social ansvarlig politik også er økonomisk ansvarlig politik. Forebyggelse er bedre end helbredelse. Det er økonomisk billigere at forebygge vores sociale problemer frem for at lade dem vokse sig større og dyrere.

Lad os sætte børnene først. Alt andet er gift for vores fælles folkeskoler – og for vores specialtilbud i Randers Kommune.