SF i Randers

Mikroplast er også et kommunalt ansvar.

Charlotte 23. juni 2017

Alt for meget plast ender som affald i havet. Går man tur ved vandet, ser man desværre ofte plastaffald, som er smidt på stranden eller skyllet op. Ikke nok med det… i de senere år er man blevet opmærksom på et andet problem omkring plastaffald i havet, og det drejer sig om mikroplast.

Disse bittesmå, ofte mikroskopiske plastpartikler, er så små, at de ikke kan holdes i vores renseanlæg og derfor spredes overalt i naturen. Mikroplasten optages gennem fødekæden, for til sidst at kunne ende i den mad, vi spiser. Mikroplast kommer fra en masse produkter, vi bruger i dagligdagen: kosmetik, maling, tandpasta, karklude – ja listen er lang.

Problemerne omkring mikroplast bliver vi nødt til at finde fælles løsninger på – både globalt, nationalt og ikke mindst i EU. Men der er heldigvis mange steder, hvor kommunerne kan sætte ind og være med til at gøre en forskel. Derfor mener vi i SF, at det også er et kommunalt ansvar at gøre det.

I SF vil vi derfor arbejde på, at Randers Kommunes indkøbspolitik bliver mere grøn, og fremover skal indeholde krav, der sikrer en mindskning af udledningen af mikroplast, og har i dag sendt beslutningsforslag til næste byrådsmøde.Vi taler ikke om et forbud af produkter der indeholder mikroplast, fordi det er beslutninger, der skal tages af blandt andet regeringen og EU. Men vi siger blot, at hvis der findes af andre muligheder på markedet, så skal vi benytte dem.

Det gælder både produkter, hvor der er tilsat mikroplast som fx rengøringsmidler, cremer, og produkter som gennem slid medfører afgivelse af mikroplast til miljøet, f.eks. når kommunale institutionerne køber karklude med plastmateriale, der udskiller mikroplast når de vaskes. I SF Randers ønsker vi også, at Indkøbsafdelingen også vil arbejde med krav til udbud, der mindsker udledningen af mikroplast. Ligesom vi også mener, at det bør indgå som et parameter ved alle Randers kommunens fremtidige anlægsprojekter.

Vi er den første generation, der for alvor gør noget for den grønne omstilling og for at mindske skaderne på miljøet, og vi er muligvis den sidste generation, der reelt kan gøre en forskel. Det forpligter … for der skal også være en smuk klode for vores næste mange generationer. Det kan godt være det koster lidt at gøre noget for miljøet, men det er alt for dyrt at lade være.

Like this Article? Share it!

Comments are closed.