Vi skal hjælpe de unge ud af banderne

Af Charlotte Bromann Mølbak, spidskandidat, Randers Byråd, SF og Jonas Dahl, Politisk Ordfører, MF, SF

Den stigende bandekriminalitet, som vi har oplevet de sidste par år er et stort problem, fordi den skaber utryghed og usikkerhed for dem, der bor eller færdes i områder, hvor bandernes opgør udfolder sig på åben gade. Men for os er den stigende bandekriminalitet i lige så høj grad et udtryk for, at vi har tabt for mange unge mennesker på gulvet. Derfor har regeringen i denne uge præsenteret et bandeudspil med en række tiltag, der skal være med til at bekæmpe bandekriminaliteten både med hårdere straffe, men i høj grad også med forebyggelse og hjælp til at komme ud af bandemiljøet.

Med regeringens bandeudspil sættes derind for at rette op på problemet med bandekriminaliteten både med skærpede straffe, men netop også med en øget forebyggende indsats. I udspillet lægges der bl.a. vægt på tiltag, der skal forhindre tilgangen af unge til banderne. Eksempelvis lægger regeringen op til en Task Force, som skal kortlægge og hjælpe de grupperinger af unge, som er i farezonen for at komme ind i bandekriminaliteten. På den måde kan vi blive bedre til at sætte ind, inden skaden er sket.

Hvis vi vil bandekriminaliteten til livs, skal vi også blive bedre til at hjælpe de mennesker, der ønsker en tilværelse uden våben, stoffer og vold. Derfor er vi utroligt glade for, at vi med regeringens udspil får oprettet en pulje til hurtig flytning af personer, som vil ud af banden og afsætter midler til at dække omkostningerne til at få fjernet banderelaterede tatoveringer. På den måde rækker vi hånden frem mod de mennesker, der ønsker at ændre deres liv, ved at give dem muligheden for at starte på en frisk et nyt sted.

Vi kommer ikke bandekriminaliteten til livs kun med hårdere straffe. Der er mennesker bag bandemedlemmernes hårde facade – mennesker som skal have hjælp til at undgå at komme ind i bandernes kriminelle løbebane og hjælp til at bryde fri, så de kan få en chance til.